Rețete mănăstirești practice: gogoși simple

Rețetele preluate din cadrul mănăstirilor nu sunt complicate. Cele mai multe combină mai multe ingrediente dar modalitatea de preparare este clară. Gogoșile mănăstirești reprezintă un adevărat deliciu, pelerinii fiind serviți cu acest produs deosebit de apreciat. Iată modalitatea de preparare:
Ingrediente:
- 500 g făină;
- 250 ml apă calduță;
- 50 ml ulei;
- 25 g drojdie proaspătă;
- o jumătate de linguriță de sare;
- 2-3 linguri de zahăr;
- 1 linguriță de extract de lămâie, rom sau vanilie (după preferință);
- ulei pentru prăjit;
- zahăr pudră pentru decor.
Modul de preparare: se amestecă bine într-un castron făina, sarea și zahărul. Apoi se încorporează drojdia care este dizolvată în prealabil într-o cantitate mică de apă călduță, fiind urmată apoi de restul de apă și de esența aleasă. Se frământă până rezultă un aluat omogen, cu o constituție ușor lipicioasă. Următoare etapă implică adaugarea uleiului și procesul de frământare până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se acoperă compoziția cu un prosop și se lasă la dospit până la dublarea volumului, apoi se pune pe un blatul de lucru uns inițial cu puțin ulei, se frământă pentru eliberarea aerului din interiorul compoziție și se întinde într-o foaie de circa 0,5 cm grosime. Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, timp de 10-15 minute, să crească. Gogoșile sunt prăjite în baie de ulei încins. Se scot pe un prosop de hârtie, care are rolul de a absorbi excesul de ulei, și, cât sunt încă fierbinți, sunt tăvălite prin zahărul pudră.

Gogoșile mănăstirești sunt mereu căutate de către vizitatorii lăcașurilor de cult, la magazinele acestora sau atunci când viețuitorii servesc pelerinii cu ocazia anumitor praznice. Din ce se observă mai sus modul de preparare nu este deloc dificil, fiind practic la îndemâna oricui.