Ciorba de fasole boabe- rețetă potrivită pentru perioadele de post

Această rețetă de ciorbă pe bază de fasole boabe este utilizată cu mult succes în cadrul Mănăstirii Prislop, fiind apreciată în egală măsură de viețuitorii lăcașului de cult dar și de pelerinii care-i calcă pragul.

Ingrediente necesare:

  • 500 grame de fasole boabe uscată;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 2 ardei;
  • 6 roşii mici (roşii cherry);
  • 1 lingură pastă de tomate;
  • 1/2 ţelină mică;
  • 50 ml ulei;
  • pătrunjel proaspăt;
  • sare şi piper după gust.

Modalitatea de preparare:

Fasolea boabe este bine aleasă, se pune la înmuiat cu o zi înaintea preparării, de seară. Fasolea este pusă la fiert în 3 litri de apă rece, după ce începe să fiarbă, la 10 min se înlocuieşte cu o altă apă. Această procedura este repetată de două ori.

Legumele sunt spălate, curățate apoi tăiate cubuleţe, fără roşii. Separat, într-o oală este adaugat uleiul la încins, sunt adaugate legumele şi sunt lăsate câteva minute să se soteze. Sunt adăugate pasta de tomate, roşiile-care trebuie să fie decojite inițial, şi supa de fasole (cinci polonice). Se lasă să fiarbă timp de 12 minute la un foc mic. După cele 12 minute este adăugată fasolea fiartă peste legume. Se lasă să mai dea în clocot 1-2 minute, este adăugată sarea şi piperul, după gust. Compoziția este luată de pe foc şi este adăugat pătrunjel care este inițial mărunțit. Preparatul se serveşte cald. 

O mâncare ușoară, de post, dar destul de sățioasă datorită componentelor, fasolea de post a reprezentat dintotdeauna un preparat de bază pentru perioadele lungi de post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *