Rețetă pentru caniculă: supă-cremă de dovlecei

Supa cremă de dovlecei cu crutoane și chips din dovlecei. O supă cremoasă cu dovlecel fraged și leurda, legată cu orez (în locul eternului cartof), foarte aromată și catifelată. Perfectă și pentru copii mai mici (atenție la condimentare!). Se prepară foarte usor și foarte repede – în 30 – 40 de minute se poate mânca.

Ingrediente necesare:

  • 3 dovlecei medii (cca. 1 kg în total);
  • 2 fire de ceapă verde;
  • 3 căței mari de usturoi (sau 5-6 mici);
  • 2-3 frunze de leurdă (opțional);
  • 2 linguri de ulei (de măsline sau de floarea soarelui);
  • sare, piper;
  • 150 g orez cu bob rotund;
  • 150 ml smântână pentru gătit (friscă naturală lichidă cu 30% grasime) – NU smântâna acrișoară!

Decor:

  • chips din dovlecei;
  • crutoane de paine;
  • fire de cepșoară sau frunze tocate de leurdă.

Mod de preparare:

Am început cu decojirea și spălarea dovleceilor și a cepei verzi. Am curățat și cățeii de usturoi. Dovleceii i-am tăiat în cuburi mari și i-am lăsat deoparte. Un dovlecel l-am păstrat pentru chips.

Într-o oală încăpătoare (de supă) am așezat rondelele de ceapă verde împreună cu cățeii de usturoi. Le-am stropit cu puțin ulei de măsline și le-am presărat cu puțină sare.

Le-am călit la foc mic până au devenit translucide, fără să se ardă. Am adăugat orezul uscat (nu l-am spălat!) și l-am călit și pe acesta 2-3 minute, până ce fiecare bob a devenit translucid și a fost bine îmbrăcat în ulei. Am pus în oală și 2 frunze de leurdă tocate (nu am vrut să le calesc de la început deoarece sunt foarte fragede) și tot acum am pus și cuburile mari de dovlecel. Am amestecat bine și am lăsat și dovlecelul la călit 2 minute apoi am stins cu 2,5 L de apă caldă (dacă aveți la îndemână supa de pui este și mai bine – în niciun caz NU folosiți cub de supă sau alte arome sintetice gen delikat sau vegeta!).

Am adus supa la fierbere și am cronometrat 20 de minute – exact cât are nevoie orezul (dovleceii se gătesc mult mai repede). Oricum am testat câteva boabe ca să văd dacă sunt făcute sau nu. Spre deosebire de risotto (unde boabele trebuie să rămână cu miezul al dente – ușor, nu exagerat) aici am fiert orezul bine de tot – pentru că urma sa-l fac cremă. Cam așa arăta supa după ce a clocotit 20-25 de minute. Am gustat-o și i-am adăugat sare și piper negru proaspăt măcinat. Tot acum i-am adăugat și smântâna pentru gătit și am lasat-o să mai clocotească 1 minut.

Am servit supa imediat, fierbinte. Am așezat-o în castroane (sau farfurii adânci) și am decorat-o rapid cu crutoane, Am mâncat cu mare placere această supă cremă de dovlecei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *