Totul despre ALERGIILE ALIMENTARE

Spre deosebire de intoleranța la un anumit aliment sau de intoxicația alimentară, alergiile alimentare implică o reacție exagerată a sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment alimentar sau aditiv alimentar.

O alergie alimentară survine ca reacție la o proteină ce poate fi prezentă în arahide, lapte de vacă, pește, fructe de mare, dar și alte alimente.

NU există alergie la glucide sau lipide , deși se poate vorbi despre intoleranță la lactoză (un tip de glucidă prezentă în mod normal în lapte).

NU există tratament curativ pentru alergiile alimentare. Singura soluție constă în evitarea consumului de alimente care provoacă alergii. Se poate întâmpla că unele alergii să se atenueze sau să dispară odată cu trecerea timpului.

Vă prezint mai jos alimentele cele mai alergene:

  • Cereale care conțin gluten (grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare, sau hibrizi ai acestora) și produse derivate
  • Crustacee și produse derivate
  • Ouă și produse derivate
  • Pește și produse derivate
  • Arahide și produse derivate
  • Soia și produse derivate
  • Lapte și produse derivate (inclusiv lactoza)
  • Fructe cu coajă, de exemplu migdale, alune de pădure, nuci, fistic, nuci macadamia precum și produse derivate
  • Țelină și produse derivate
  • Muștar și produse derivate
  • Semințe de susan și produse derivate
  • Dioxid de sulf și sulfiți în concentrații de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO2
  • Lupin și produse derivate
  • Moluște și produse derivate

Cea mai mare parte a reacțiilor alergice sunt provocate de anumite proteine din acestea

La copii, principalele alimente cu potențial alergen sunt:

  • laptele de vacă (se întâlnește cel mai frecvent la sugari, înaintea diversificării alimentației)
  • unele cereale – grâu, orz, ovăz, secară
  • soia semințe de susan

În momentul în care se identifică alergenul alimentar, medicul alergolog va recomanda evitarea acelor alimente care declanșează alergia și, de asemenea va indica alcătuirea unui jurnal de alimentație prin care să se monitorizeze pe termen lung evoluția bolii, precum și prevenirea reapariției alergiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *