Dragi bucatarasi trasniti, astazi va prezint o reteta din bucataria mediteraneana, mai exact o reteta italiana de paste . Nu trebuie să uităm faptul că, gastronomia unei țări face parte din cultura acesteia, iar atunci când preparăm o astfel de rețetă, facem în mod imaginar, o călătorie pe acele meleaguri.

Ingrediente utilizate:

  • 200 gr paste scurte (penne);
  • 200 gr sparanghel verde;
  • 150 gr broccoli;
  • 100 gr dovlecel (1/2 dovlecel mic);
  • 50 gr mazăre (proaspată sau congelată);
  • 1 mână de spanac (cca 35 gr);
  • 10 frunze busuioc;
  • 4 căței de usturoi;
  • coajă rasă de la 1/4 lămâie mică;
  • 50 grame de parmezan;
  • 50 gr iaurt grecesc (1 lingură cu vârf);
  • 100 ml smântână dulce pentru gătit (15 %);
  • 4 linguri ulei măsline;
  • sare, piper negru

Modalitatea de prezentare:

  1. Sparanghelul se taie segmente de 1-2 cm, lăsând vărfurile întregi. Broccoli se desface buchete și se taie felii. Dovlecelul se taie cuburi de 2 cm. Spanacul se toacă mare sau se lasă întreg daca e baby. Usturoiul se taie felii;
  2. Într-un bol se amestecă parmezanul răzuit (lăsați puțin pentru servire), iaurtul, smântâna și coaja de lămâie. Se adaugă piper negru măcinat;
  3. Într-o oală se pune apa la fiert cu sare. Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet;
  4. Cât fierb pastele se pregătesc legumele. Se încălzește uleiul într-o tigaie largă (măcar 26 cm). Se adaugă usturoiul și se călește 30 secunde la foc mic;
  5. Se adaugă dovlecelul (și sparanghelul dacă e foarte gros) și se dă focul la mediu. Se călește, amestecând des până dovlecelul începe să se rumenească pe ici pe colo (cca 2-3 minute);
  6. Se adauga broccoli, sparanghelul (dacă e mai subțire) și mazărea (dacă e proaspată). Se sotează, amestecând des până toate legumele sunt făcute dar înca al dente (cca 8 minute). Se presară cu puțină sare în timpul sotării;
  7. Se adaugă spanacul (și mazarea dacă e congelată) și se mai sotează maxim 1 minut, doar până spanacul se „ofilește”.
  8. Se trage tigaia de pe foc și se adaugă sosul de parmezan. Se amestecă bine cu legumele;
  9. Se adaugă pastele scurse și busuiocul tocat și se amestecă până pastele se acoperă de sos. Se drege de sare și piper. Se servesc imediat cu parmezan.

Se pot consuma alaturi de un pahar de vin alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *