Supă de linte roșie

Dragi bucatarasi trasniti, astazi vin cu o reteta usoara si sanatoasa si anume supa de linte rosie. Supa are o textura cremoasa si fina, fiind bogata in fibre, minerale si proteine vegetale.

Ingrediente utilizate:

  • 125 gr linte rosie;
  • 25 grame de orez mare;
  • 1 ceapă medie;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lingură de pastă de ardei;
  • 1 linguriță boia dulce;
  • 1 linguriță mentă uscată;
  • 1/4 linguriță de chili fulgi;
  • 2 roșii din conservă (+ 2 linguri suc de pe ele);
  • 2 linguri de ulei;
  • sare.

Crutoane rustice:

  • 4 felii medii de pâine (preferabil veche de 1-2 zile);
  • 50 gr unt (sau ulei pentru varianta de post);
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 1 linguriță mentă uscată;
  • 1/4 linguriță chili fulgi;
  • sare grunjoasă.

Modalitatea de preparare:

  1. Lintea se spală bine până apa de pe ea nu mai e laptoasă;
  2. În uleiul încins se călește ceapa tocată cât mai mărunt doar 2-3 minute. Se adaugă usturoiul strivit și se mai călește 1 minut. Se adaugă pasta de ardei, menta și chili și se mai călește 2 minute (până pasta se caramelizează ușor). Se trage oala de pe foc și se amestecă bine de tot boiaua (am adăugat și 1 vârf de linguriță de boia afumată ca să accentuez aroma de fum a pastei de ardei);
  3. Se adaugă lintea, roșiile strivite cu furculița și 1 l de apă. Se pune iar pe foc și se aduce la fierbere. Se dă focul la mic (supa doar să clocotească ușor; e important, fiindcă lintea roșie oricum se terciuiește la fiert, dar la foc mare pur și simplu „explodează”), se pune capacul ușor întredeschis și se fierbe așa timp de 20 minute;
  4. Se adaugă apoi orezul și sare și se fierbe tot la foc mic și cu capacul întredeschis încă 10 minute;
  5. Cât fierbe supa se topește untul la foc mic, într-o craticioară. Se adaugă boiaua, menta și chili și se amestecă;
  6. Într-un bol se rupe pâinea bucățele. Se toarnă în fir subțire untul aromat peste ele, în timp ce amestecați să ajungă unt pe toate bucățile de pâine. Amestecați apoi bine, bine. Crutoanele se vor colora doar parțial (vor arăta marmorate);
  7. Se așează crutoanele în tava cuptorului, pe hârtie de copt, se presară cu sare mare și se coc la 150C timp de 10 minute;
  8. Serviți supa cu crutoane rustice și sferturi de lămâie (vitamina C din lămâie ajută la absorbția fierului din linte). Supa e bună și reîncălzită;
  9. Supa are 185 calorii la aprox 3 polonice (300 gr; 11 gr proteine; 5,75 gr grasimi; 24 gr carbs), fără a socoti crutoanele. În loc de crutoane, pentru a reduce caloriile puteți servi cu o felie de pâine crocanta integrală.

Se poate servi cu ulei de masline si chimion macinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *