Clătite cu dovlecei și brânză (OLADII)

Dragi bucatarasi trasniti, astazi va prezint o reteta de clatite cu dovlecei si branza, foarte gustoase care se pot servi atat la micul dejun sau cina, dar si ca fel principal. Iata modul cum le prepar eu:

Ingrediente necesare:

  • 1 dovlecel mediu (cca 300 gr);
  • 1 morcov mic (cca 50 gr);
  • 100 gr brânză tare;
  • 1 lingură iaurt grecesc;
  • 1 ou;
  • 1 mănunchi generos de ceapă verde mică sau 2 fire de ceapă verde;
  • 5 fire pătrunjel;
  • 1 fir mărar;
  • 1/4 linguriță de praf de copt;
  • 20-30 gr făină albă;
  • sare, piper negru

Modalitatea de preparare:

  1. Se dă dovlecelul (necurățat de coajă) pe răzătoarea mare. Se dă morcovul pe răzătoarea mică. Se pun împreună într-o strecuratoare pusă deasupra unui bol. Se presară cu sare și se lasă 10 minute;
  2. Stoarceți bine legumele în pumn (sau tifon dacă faceți mai multe porții) ca să extrageți cât mai multă apa din ele. Eu le-am stors de două ori, fiindcă cu cât sunt mai bine scurse cu atât e nevoie de mai puțină făina;
  3. Puneți legumele într-un bol. Adăugați brânză răzuită pe răzătoarea mică, ceapă verde tocată rondele fine, pătrunjelul și mărarul tocate fin, oul bătut cu iaurt, o doză generoasă de piper negru proaspăt râșnit și încă puțină sare. Amestecați bine;
  4. Adăugați făina amestecată cu praf de copt și amestecați. Puneți la început doar 20 gr făină și încercați să formați bile din aluat. Dacă se fac ușor, fără a se lipi prea tare de mână, e ok, nu e nevoie de mai multă făină;
  5. Formați 8 bile din aluat și aplatizați-le usor în palmă, să obțineți niste turtițe. Nu le faceți prea subțiri, căci se vor usca la prăjit;
  6. Încingeți o tigaie cu foarte puțin ulei (un pic mai mult decât la clătite). Așezați turtițele în tigaie și prăjiti-le câte 1.5-2 minute/parte (doar până prind o rumeneală plăcută);
  7. Sunt bune calde sau la temperatura camerei. Se servesc cu iaurt grecesc, iaurt cu mentă sau iaurt cu usturoi.

Daca va place usturoiul, puteti sa le ungeti cu sos de iarut sau sos de branza. Se pot servi alaturi de un pahar cu kefir sau iaurt.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *