O rețetă iubită de români: poale-n brâu

Un preparat dulce deja tradițional în România, implică totuși un minim de dexteritate în combinarea ingredientelor și o resursă de timp de aproximativ o oră.

Ingrediente necesare:

  • Pentru aluat: 650 g faină; 2 galbenușuri; 50 g smântână; 100 g unt; 3 linguri de zahăr; o linguriță jumate de drojdie; un plic zahăr vanilat; coaja unei lămâi; 100 ml apă; 100 m lapte;
  • Umplutura: 300 g brânză de vaci; un ou; 4 linguri zahăr; un plic zahăr vanilat; 1/2 linguriță scorțișoară; o lingură făină; 50 g stafide;
  • Siropul: o ceașcă de apă; 2 linguri zahăr; un plic zahăr vanilat; esență de rom; zahăr pudră vanilat pentru pudrat la final.

Modalitatea de preparare:

Dizolvăm drojdia cu: zahărul, o linguriță de faină și 2 linguri lapte. Lăsăm 5 minute să crească, încorporam celelalte ingrediente în ordinea prezentată.
Frământăm până se dezlipește aluatul de lighean și de mână. Lăsăm să crească până își dubleaza volumul.
Pentru crema:
Încorporăm brânza, făina, esența, scorțișoara, zahărul vanilat, oul.
Siropul îl obținem prin fierberea apei cu zahărul, esența și zahărul vanilat.
După ce a crescut aluatul, îl împărțim în două părți egale. Pe o planșetă întindem aluatul pe care îl împărțim în 8 părți egale. Pe fiecare fâșie de aluat, așezăm câte o linguriță de compoziție de brânză și câteva stafide. Împachetam placintele sub formă de plic, le așezăm pe tava unsă, le ungem cu albuș bătut spuma. Lăsăm să mai crească 20 minute, după care le dăm la cuptorul încins până se rumenesc (20-30 minute, în funcție de cuptor). La fel procedăm și cu celălalt aluat. După ce scoatem tava din cuptor, însiropăm cu un penson fiecare plăcintă pe ambele părți. Lăsăm să se zvânte pe un șevet de hârtie, după care le pudrăm.

Cu siguranță cu acest desert o să fie deosebit de apreciat de către familie sau musafiri. Poate să fie savurat la picnic sau la locul de muncă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.