Sezonul salatelor: ardeii copți

Salata de ardei copți este nelipsită de pe mesele noastre de vară și toamnă. Ne place atât de mult încât o fac aproape non-stop atâta timp cât găsesc ardei în piață. Avantajul este ca o pot face în cantități mai mari și o pot păstra câteva zile (2-3) în frigider. Cu fiecare zi care trece ea devine tot mai bună și mai aromată!

Ingrediente necesare:

  • 6 ardei grași frumoși;
  • 300 ml apă;
  • 50 ml oțet alb de masă (simplu);
  • 2 lingurițe rase de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 lingură (25 ml) de ulei;
  • opțional: 2-3 căței de usturoi.

Modalitatea de preparare:

Ardeii îi coc pe un disc de metal așezat direct peste ochiul aragazului, la foc mare. Îi las până se înegresc și îi întorc pe fiecare parte.

Pe măsură ce se coc ardeii îi transfer într-o cratiță, îi presar cu sare și îi acopăr cu un capac. Astfel se creează abur care-mi ușurează munca de decojire ce va urma.

Cand am terminat cu coptul lor îi las vreo 5 minute sub capac ca să apuce și ultimii sosiți să „transpire” bine.

între timp îmi pregătesc vinegreta. Aleg un bol încăpător în care  pun o cană de apă rece, oțetul, sarea și zahărul și le amestec bine cu o linguriță – până văd că s-a dizolvat zahărul.

Curaț ardeii de pielița coaptă și îi așez întregi într-o salatieră. La noi în familie ardeii se lasă întregi dar puteți să-i tăiați în fâșii și să le scoateți cotoarele și semințele. Am grijă să le despic vârfurile astfel încat vinegreta să intre în ei și să-i parfumeze și în interior. Torn vinegreta peste ei și îi apăs ușor ca să fie bine cuprinși de ea. Îi mai agit un pic de codițe ca să fie invadați de vinegreta și în interior. Îi stropesc cu o lingură de ulei și câteodată le pun și 2-3 căței de usturoi zdrobiți. De data aceasta le-am pus!

Și uite așa este gata salata de ardei copți! Este mai gustoasă dacă apucă să stea măcar o oră înainte de a fi mâncată așa că e bine să fie făcută în avans față de ora prânzului sau cinei. 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.