Salam de biscuiți- varianta Bucătarului Trăsnit

Există mai multe posibilități de a prepara un salam de biscuiți, unul dintre deliciile copilăriei și, cu siguranță, unul dintre cele mai apreciate deserturi din prezent; iată și modalitatea de preparare a Bucătarului Trăsnit:
Ingrediente utilizate:
- 250 gr biscuiți simpli;
- 250 gr zahăr;
- 100 gr unt;
- 50 gr cacao + puțină cacao (sau pudră de ciocolată) pentru folie;
- 75 gr nucă prăjită (sau stafide înmuiate în apă călduță sau 2 lingurițe cafea instant);
- 120 ml lapte;
- esență de rom (sau rom)
Modalitatea de preparare:
- Zdrobiți biscuiții cu mâna până obțineți bucățele mici. Amestecați cu nucă (sau stafide) tăiată bucăți mici, dacă folosiți;
- Într-o crăticioară puneți 60 ml lapte și zahărul și fierbeți până se face un sirop legat (cca 1 minut după ce începe să facă spumă siropul);
- Adăugați untul și amestecați până se topește;
- Adăugați cacaoa (și cafeaua dacă folosiți) dizolvată în 60 ml lapte. Adăugați și esența de rom. Lăsați să dea un clocot;
- Turnați treptat siropul peste biscuiți, amestecând din când în când până vedeți că se leagă biscuiții și se înmoaie un pic. S-ar putea să nu aveți nevoie de tot siropul;
- Pe o folie de plastic presărați puțină cacao (sau pudră de ciocolată) și puneți jumătate din compoziție. Rulați strâns sub formă de rulou și împingeți din ambele capete să scoateți aerul din salam. Legați strâns la ambele capete și dați salamul de biscuiți la frigider câteva ore sau peste noapte. Repetați cu restul de compoziție. Tăiați salamul de biscuiți felii și serviți.

Ne amintim cu drag cum biscuiții de dinainte de anul 1990, foarte tari, deveneau adevărate delicatese sub forma salamului de biscuiți, eu am impresia că mă deplasez în timp atunci când prepar această rețetă, voi ce părere aveți?