SARMALE ÎN FOI DE VIȚĂ DE VIE
Dragi bucătărași trăsniți, sarmalele in foi de vita de vie sunt un preparat culinar apreciat de romani care are ca ingrediente de baza carnea tocata cu orezul invelite in foi de vita sub forma de rulou. Se pot prepara in orice perioada a anului fiind o varianta mai usoara a sarmalelor traditionale cu varza.
INGREDIENTE UTILIZATE:
- 1/2 kg carne de vită tocată
- 1/2 kg carne de porc tocată
- 50-100 g orez
- 1 ceapă mare dată prin mașină de tocat
- piper
- sare
- cimbru
- mărar tocat
- ½ linguriță de boia dulce
- 2 linguri de bulion
- 10 -20 g suc de roșii
- frunze de viță de vie
MOD DE PREPARARE:
Amestecăm carnea cu ou, ceapă, condimente, bulion, suc de roșii și orez.
Pentru ca frunzele să fie fragede, le opărim în apă cu sare timp de un minut. Le scurgem de apă, iar apoi pe fiecare frunză punem câte o lingură din compoziție și rulăm sărmăluțele. Mie îmi place să le fac mai micuțe, dar în alte zone se fac cât palma de mari, fiecare cum dorește .
Într-o oală de preferat din lut punem pe fund câteva frunze de viță și carne afumată, apoi așezăm sarmalele . După ce am terminat de pus sarmalele punem deasupra frunze de viță și acoperim cu suc de roșii, apă și puțin bulion.
Punem ori la cuptor, ori pe foc și lăsăm până când carnea este fiartă.
Cele mai delicioase sarmale sunt cele cu smântână și mămăliguță.
Poftă bună, dragi bucătărași!